Daniel Franzén - Digitalisering och humanisering med Daniel Franzén

Då var det återigen dags att reflektera över en väldigt lyckad föreläsning på kontoret som vi delar med SoftCrew. Det var digitaliseringsproffset Daniel Franzén som inför ett gäng av våra kollegor och vänner drog igång sin föreläsning ”Vad är digitalisering egentligen?” efter en stunds mingel, branschsnack och fika.

När en digital strateg funderar över vår framtid och dess digitalisering...

Det är fantastiskt att se vilka brutalt kunniga personer vi har i vårt nätverk. Daniel Franzén är digital strateg, Enterprise arkitekt, lärare, Lean coach, managementkonsult, startupninja samt en allmänt skön kille. Vi länkade till hans LinkedIn i ingressen ovan. Kolla in den. Då får du inspiration så det räcker ett tag.

 

Digitisering, digitalisering och digital transformation

Förutom en mängd bra inspirationstips bjöd föreläsningen på en riktigt charmig mix av gammal och ny teknik. Med avstamp i digitisering där våra datorer hjälper oss styrde Daniel in oss på Digitalisering, där vi hjälper våra datorer för att sedan berätta om digital transformation. Alltså hur samhället förändras av den digitalisering som vi genomför. På gott och ont. Föregående mening är tillagd mest för drama. Daniel höll sig till goda exempel…

 

Perverst läcker presentation med hög nostalgifaktor

Den här typen av föreläsningar kan lätt bli trista och fyrkantiga om man dränker åhörarna med floskler eller tung komplex info. Det var dock ingen risk den här gången. Det tar nämligen inte lång tid innan de flesta av oss blir svårt nostalgiska, och får något fuktigt i blicken när Daniel tar oss tillbaka några decennier i tiden.

 

Saker som du glömt, som nu framstår som rena fornminnen

Helt plötsligt var vi i sinnet tillbaka till tiden då vi slog upp nummer till våra vänner i tegelstenstjocka telefonkataloger. Eller skickade iväg bilderna vi tagit med vår tomatröda Konica Pop till Linkopia eller LoFoto, och hoppades att de dubbla kopiorna snart skulle dyka upp. Så vi kunde sätta in dem i våra fotoalbum.

 

Kvadratmeterstora bilkartor som var omöjliga att vika ihop...

Minns ni också det veritabla eländet att utan att bryta ihop psykiskt försöka vika ihop en fullt utvecklad bilkarta från Texaco efter att man med dess hjälp äntligen hittat till Stor & Liten för att köpa Yie Ar Kung-Fu (på kassett) till ens Spectrum 48k? Det var tider det. Som gjort för hjärtflimmer och neurotiska psykbryt. Hur som helst, även den mest teknikfientlige kan nog trots allt se en hel del fördelar som all digitalisering fört med sig.

 

Det går att lära även gamla hundar att sitta...

Nu är det andra tider, och det har bevisligen tagit en hel del jobb, psykologi och svordomar för att få även de mest teknikfientliga att skaffa Bank-ID och betala räkningarna online. Men när man väl vant sig lär nog de flesta ändrat åsikt och anpassat sig bra.

 

Fördelar och nackdelar som kan vara väldigt känsliga

Daniel går även in på de nackdelar som uppstår när vissa jobb försvinner tack vare att de kan utföras både bättre och snabbare med hjälp av digitala lösningar. Just detta är det nog tyvärr ganska många som kommer att få lära sig den hårda vägen. Låt oss hoppas att personer på ledande befattningar tar detta i beaktande och gör det bästa av situationen, för personalens skull.

 

Digitalisering = Nya affärsmodeller på kundens villkor...

Extra intressant blir det när det börjar resoneras om de nya affärsmodeller som den nya tekniken fört med sig. Där vi som kunder förväntar oss att snabbt och smärtfritt kunna avsluta sitt Netflixabonnemang mer eller mindre direkt för att asap kunna hoppa på en månad med Amazon Prime eller HBO.

Så har det dock inte alltid varit, minns du FilmNet eller TV1000? Där bytte du inte abonnemang i en handvändning direkt. Nu är det som sagt smidigare… och billigare.

 

Efter digitalisering kommer humanisering

Dessutom fick vi en hel del boktips och en förhoppning om att ”efter digitalisering kommer humanisering”. Det får vi hoppas.

Vi ser till att Daniel får komma tillbaka om fem år och se hur landet ligger då. Till dess hinner vi alla att läsa boken 11 gram sanning av svenske Daniel Akenine samt inspireras av Marc Andreessens tankar.

 

Missa inte att spana in Webkings referensgalleri

Det var allt för den här gången. Glöm nu inte att ta en titt i vårt referensgalleri, Följ gärna våra äventyr på LinkedInFacebookInstagram och Twitter. Vi är här för att hjälpa dig. Just nu har vi kalaskul projekt som vi jobbar med, inom ett flertal branscher som fintech, miljövård, kundzoner, E-handel, SEO samt såklart en drös med appar och webbutvecklingsuppdrag.

Kostnadskalkylator

Intresserad av vad en app kan kosta?

Med våran kostandskalkylator så kan du få ett ungefärligt pris på vad din app eller webbsida skulle kunna kosta!

Fyll i formuläret nedan för att kontakta oss

Kontakta oss gärna

Välkommen att kontakta oss om du vill veta mer om Webking, våra tjänster och hur vi kan hjälpa er. Använd formuläret här intill eller slå en signal. Om du vill kan vi ses över en kopp kaffe för vidare diskussioner, hos er eller hos oss på vårt kontor i Linköping.

Kontaktformulär