IT-säkerhet i fokus på seminarie

IT-säkerhet var ämnet i fokus på Soft Crews första höstseminarie. Ett seminarie som blev väldigt lyckat och ett perfekt tillfälle att träffas, mingla och umgås en stund efter jobbet. Inte minst i dessa Corona-tider då många jobbar hemifrån och inte ses lika ofta som tidigare.

IT-säkerhet och säker systemutveckling med Peter Tvingmark

På plats framför den stora skärmen på vårt kontor som vi delar med våra kollegor på Soft Crew bänkade sig ett tjugotal inbjudna kollegor när kvällens föreläsare Peter Tvingmark drog igång sin presentation: IT-säkerhet och säker systemutveckling.

 

Konsten att skapa en säker organisation med god IT-säkerhet

Peter är en ninja när det gäller IT-säkerhet (Cybersecurity Specialist, om vi ska vara noga) och jobbar till vardags på EnlightSec. Nu var det dags för oss att få lite nya kunskaper samt en påminnelse om att lösenord som 1234 och liknande som förväntat inte är helt optimalt. Vet du förresten vilka som är de vanligaste lösenorden? Svaret får du på den här länken. Inspireras ej av den listan bara…

Peter inledde med en battle royale om lösenord och berättade sedan om hur man kan skydda sig mot en rad angrepp. Såsom Brute-Force intrångInsecure Deserialization och den klassiska Billion Laugh Attack. Allt mixades med konkreta exempel samt ett förtydligande om vikten av att ha en Security Champion i teamet.

 

Bedrägerier och intrång blir allt vanligare och mer raffinerade

Peter och hans kollegor på EnlightSec vet vad de sysslar med. Det är ingen tvekan om att deras kompetenser och förebyggande strategiska tänkande bör vara centralt i en IT-organisation.

Med dagens allt mer kunniga och dessvärre även fullständigt hänsynslösa och skrupellösa bedragare och bad guys på nätet i jakt på data och inlogg så är det av yttersta vikt att ha koll på sin IT-säkerhet. Något som bevisligen är lättare sagt än gjort, och som kräver såväl kunskap, intresse och inte minst tid för att bli bra.

 

Varnande exempel om bristande IT-säkerhet

Okej, de flesta på plats under kvällen arbetar med IT, men den efterföljande diskussionen visade med all tydlighet att det finns mycket kunskap i ämnet IT-säkerhet och att det är en synnerligen stor och viktig del att ha koll på. Annars kan det gå rackarns jäkla illa.

Här finns en lista på de värsta exemplen där företag råkat rejält illa ut. Även techtidningen Wired har en lista som uppdateras kontinuerligt med otäcka intrång som fått enorma konsekvenser. Den hittar du här.

Dessa två länkar kan förutom att bidra till ökad kunskap också fungera som en väckarklocka. Som kan få oss att tänka lite extra på vår egen IT-säkerhet.

Med andra ord, det är bättre att vara förberedd, ifall det värsta händer. Peters värdefulla tips lär fått flera av oss i publiken att gå hem och se över lösenord och uppdateringar, installera lösenordshanterare eller fundera över om allt är up to date. Better safe than sorry!

 

Det blir fler IT-seminarier hos Soft Crew i framtiden

Kvällen blev som sagt väldigt lyckad och Soft Crew kommer glädjande nog att hålla flera seminarier i höst. I skrivande stund diskuteras det för fullt om tänkbara ämnen och föreläsare. Det ser vi fram emot. Det här är perfekta sociala aktiviteter som är både inspirerande och väldigt lärorika. Bravissimo.

 

Slutligen några tips om bra lösenordshanterare - för en bättre IT-säkerhet

När det gäller just lösenordshanterare har Pc För Alla testat några av de vanligaste, som passar bra för både privatpersoner samt företag. Testen hittar du här. Vill du ha en second opinion finns även ett test gjort av Safety Devices, som du hittar här. Med dessa verktyg kan du ta ytterligare ett steg för en bättre IT-säkerhet. Lycka till!

Kostnadskalkylator

Intresserad av vad en app kan kosta?

Med våran kostandskalkylator så kan du få ett ungefärligt pris på vad din app eller webbsida skulle kunna kosta!

Fyll i formuläret nedan för att kontakta oss

Kontakta oss gärna

Välkommen att kontakta oss om du vill veta mer om Webking, våra tjänster och hur vi kan hjälpa er. Använd formuläret här intill eller slå en signal. Om du vill kan vi ses över en kopp kaffe för vidare diskussioner, hos er eller hos oss på vårt kontor i Linköping.

Kontaktformulär