Hybrid apputveckling – Enklare och bättre än native

17 juni 2018


I den här texten ska vi berätta lite om fördelarna med hybrid apputveckling. Inte minst om fördelarna med Ionic Framework. Något som vi på Magello tycker om att arbeta med när vi bygger skräddarsydda appar till våra kunder.

En helt ny marknad skapas

Med en smartphone i fickan, jämfört med en gammal vanlig mobil fick du nästan superkrafter. Med din nya smartphone kunde du helt plötsligt, med appar utföra en massa tjänster och ärenden med din telefon. När som helst och var som helst. Tusentals företag insåg affärsnyttan i detta och alla började skapa appar. Ofta hellre än bra.

Knepiga utvecklingsmiljöer

Förr var det nämligen både tidsödande och knepigt att utveckla en app. Inte minst om den skulle fungera bra. Då fick utvecklarna koda direkt för telefonens operativsystem, i en inbyggd native utvecklingsmiljö. Det var inte helt lätt alla gånger.

Native var utmanande och tog tid

Att koda den perfekta appen till HTC´s nya flaggskeppsmobil så att Olle i Täby och Olga i Kiev kunde boka tvättstuga och sen beställa pizza var knepigt. Inte minst om appen utvecklades från scratch. Till olika plattformar, på olika språk. Samtidigt.

Kreativa avvägningar och genvägar

Kodarna fick ofta hitta på olika kreativa genvägar. De fick prioritera olika mobilplattformar, optimera koden ytterligare, hantera olika kodbaser samt ständigt hålla kompetensen uppe.

Hybrid apputveckling?

Men, det har blivit lättare att skapa appar. Mobil- och webbtekniken har utvecklats och det som nu kallas hybrid apputveckling har blivit ett bra alternativ till native. Hybrid är en lösning som kan skynda på och förenkla utvecklingen. Nativeappar är kodade i respektive plattforms egen SDK. Hybridappen däremot, kan kodas i JavaScript, HTML och CSS medhjälp av ramverk som Ionic Framework. Språk som många utvecklare behärskar nästan i sömnen, med kod som genom åren finslipats till snudd på perfektion.

Utveckling för framtidens användare

Den här typen av apputveckling är alltså hett, och en undersökning genomförd av Forrester visar att två tredjedelar av mobilutvecklarna väljer ett webbaserat tillvägagångssätt istället för inbyggda verktyg. Ett av de mest populära är Ionic Framework.

Ionic Framework - Kodarnas bästa kompis

Ionic Framework är ett effektivt ramverk med smarta komponenter och tillbehör, där man kan utveckla en app för olika plattformar med en och samma kodbas baserad på html5, css och javascript. Många utvecklare är lyriska över Ionics funktionalitet, möjligheter och inte minst dess snabbhet.

Med Ionic Framework behöver man inte vänta på tidsödande kompileringar. Istället laddas koden in väldigt snabbt, och när man vant sig med detta är det svårt att gå tillbaka till något annat. Även om det kräver en viss inlärningskurva för att behärska är fördelarna stora.

Fördelarna hybrid apputveckling

Tunga namn som MarketWatch och Nationwide har valt att utveckla sina populäraste konsumentappar i hybrid istället för native. Varför då? Jo, de största fördelarna när man växlar från native till hybrid är enligt oberoende forskning och ett antal kundutlåtande följande:

Det går fortare. Som sagt, utvecklarna kan använda sin kodbas till flera olika plattformar och spar därmed tid. Ofta går det mer än dubbelt så snabbt att arbeta på det här sättet.

Det är effektivt. Forrester menar att en organisation kan spara mellan 75-80 % i support och portningskostnader jämfört med om man hade utvecklat i native. Här finns på sikt stora pengar att spara.

Appar är framtiden

Samtidigt står apparna som spön i backen. Vi förväntas år 2022 utföra 70 % av våra mjukvaruinteraktioner från mobilen. Lita på att hundratusentals utvecklare jobbar hårt just nu för att hänga med och försöka förutse samt skapa nya behov och produkter.

Anlita rätt webbyrå

Teamet på Magello tycker verkligen om att utveckla appar och ligger i framkant med hybrid apputveckling. Vi har utvecklat ett flertal appar, både inom native och hybrid och lotsar dig gärna fram till en applösning som passar just dina behov. Låter det intressant? Hör av dig så får vi prata mer.