Så ökade vi ICAs affärsnytta via ett plattformsbyte till Azure Kubernetes
ICA är ett innovativt bolag som de flesta känner till, och vi på Magello har haft förmånen att få förbättra deras IT-miljö i flera projekt. Här låter vi Johan Rådeström, utvecklare på Magello som hjälper ICA att öka sin affärsnytta och kundnöjdhet, berätta lite om Magellos insatser.
Hej Johan, berätta lite om ICAs huvudmål med projektet!
– Javisst! I det här projektet har vi med ett relativt litet team jobbat både brett och målmedvetet med nyutveckling och plattformslyftande insatser. Huvudmålet har varit att förflytta ICA bort från Azure Service Fabric-plattformen till Azure Kubernetes. I och med detta har vi även migrerat över en mängd data från Azure DevOps och GitLab till GitHub.
Vilka var de viktigaste kraven i projektet?
– Huvudkraven bestod bland annat av ToGo-appen (som bland annat låter kunderna handla obemannat i vissa butiker), samt ett dashboard för butikshandlarna där de kan logga in och se kundvarv med mera.
Vad var projektets omfattning?
– De första butikerna var live innan jag kom in i projektet, men under tiden har man successivt gått live med flera nya butiker. Butikerna läggs upp i ett backoffice-system för att sedan gå live när deras system är uppsatta. Att förbättra prestanda har varit en viktig del under projektet när det läggs till nya butiker.
Ni har även jobbat med Bank-ID integration?
– Det stämmer. En av de större leveranserna rörde just Bank-ID, och de nya reglerna med dess QR-koder. Detta kallas ”Säker start” och innebär att alla numera måste använda rörlig QR-kod eller autostart för att initiera en legitimering eller signering med Bank-ID. Vilket krävt att vi byggt om vissa backend-tjänster så att de fungerar som de ska mot Bank-ID.
Vilka kompetenser och roller bestod teamet av?
– Den här gången bestod teamet av fyra backendutvecklare, fyra frontend- och apputvecklare samt två produktägare. När det gäller kravställning och testning har vi tillsammans bidragit med detta. Detsamma gäller för design, arkitektur och support.
Hur sköttes projektledningen?
– Vi jobbade med boards i Azure DevOps och använde oss inte av vare sig sprintar, deadlines eller timeboxing. Här var både förvaltning och nyutveckling mer flytande, och direktivet var att flytten från Azure DevOps till GitHub skulle genomföras inom samtliga ICA-avdelningar.
Vilka tekniker och verktyg har ni jobbat med?
– Vi har använt ett flertal verktyg för att maximera effekten av vårt arbete. Bland annat .NET, Azure Service Fabric, Azure, React och React native. Vi har också använt oss av Redis cache för att snabba på saker samt meddelandeköer, MS SQL Server och Cosmos DB.
Fanns det några betydande utmaningar eller hinder under projektet? Hur övervanns de?
– Vi insåg tidigt att det var viktig att hitta en balans i projektets lösa struktur. Det är en utmaning att göra alla nöjda, vilket i sig inte är något nytt. Produktägarna har sina önskemål, samtidigt som teamet, dess Tech Lead och utvecklarna identifierar den utveckling som måste ske för att de nya sakerna ska kunna förverkligas. Samtidigt har det varit omorganiseringar som gjort det till en utmaning att få så få personer att uträtta så mycket.
Hur påverkade projektet kundens verksamhet?
– Appen ToGo skapar en direkt affärsnytta där man tack vare dess funktionalitet kan sälja till personer och områden som man inte kunnat sälja till tidigare. ToGo påverkar såklart även bilden av ICA som ett innovativt och kundvänligt företag.
Vilka lärdomar drogs och hur kan de tillämpas på framtida projekt?
– Det här projektet har gett oss flera nya insikter. Dels hur man fungerar och arbetar tillsammans i ett verkligt autonomt team. Det är positivt att tillsammans ha kunnat jobba effektivt med stor påverkan. Men, det finns även vissa risker då man kan gå in och introducera buggar på ett antal ställen…
Vill du veta mer om hur vi på Magello kan hjälpa ditt företag att öka affärsnyttan och få en effektivare och smidigare arbetsdag? Kontakta oss så berättar vi mer om hur vi kan förverkliga dina ambitioner. Vi ses!
Med vår kostnadskalkylator kan du få ett ungefärligt pris på vad din app eller webbsida skulle kunna kosta.